PRP VE CGF UYGULAMASI NEDİR ?

PRP VE CGF UYGULAMASI NEDİR ?

PRP, “Platelet Rich Plasma, platelet (trombosit, pıhtılaşma hücresi) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması” adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. PRP uygulamasında kişinin kendi kanından elde edilen platelet hücreleri ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kullanılır.

PRP medikal bir uygulamadır. Sadece doktorlar tarafından yapılmalıdır. Doktor hastasını muayene ettikten sonra içinde özel bir jel bulunan küçük tüplerin içine az miktarda kan alınır ve santrifüj işlemi uygulanır. Bu işlemin sonunda tüplerdeki kan bileşenlerine ayrılır; yani her mililitresinde yaklaşık 200.000 trombosit bulunan bu kanın kırmızı hücrelerden oluşan kısmı ayrılır, böylece mililitrede 1,5 milyona kadar trombosit yoğunluğuna sahip olan bir jel elde edilir. İşte buna PRP adı verilir.

PRP’nin faydaları nelerdir?

PRP tedavisi eklem ve kas hastalıklarında ,dermatolojik olarak kırışıklık, leke oluşumları, sivilce ve yara izleri, cilt çatlakları ve saç dökülmelerinde, , akut ve kronik ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır.

PRP bir kök hücre tedavisi midir?

PRP tedavisi bir kök hücre tedavisi değildir. PRP tedavisi, bütün süreci başlatan trombosit sayısını çoğaltır. Uygulama sonrasında deride oluşan fibrin ağları ortamdaki kök hücreleri de kendi yapısına toplayarak dolaylı olarak kök hücreler ile çalışır. Bu yüzden cilde platelet hücrelerinden zengin PRP tedavisi yapıldığında ciltte onarılma ve yenilenme süreci tetiklenmiş olur.

PRP ne sıklıkla yapılmalıdır?

PRP tedavisi 1-2 hafta aralıklarla 2-3 seans yapılmalıdır. PRP 10-12 ay sonra tekrar uygulanabilir.

PRP kimlere uygulanmaz?

Kan sulandırıcı alanlara, kanser öyküsü olanlara, kan hastalığı olanlara, otoimmün hastalığı olanlara, yapılacak alanda enfeksiyon ve iltihap olanlara, hamile ve emzirenlere uygulama yapılmaz.

PRP uygulaması ne kadar süre alır?

Kan alındıktan sonra PRP hazırlanması yaklaşık 8-15 dk. sürer. PRP’nin uygulanması 10-20 dk. Sürer.

PRP uygulamasında acı hissedilir mi?

İşlemden önce anestezik krem sürülerek cilt uyuşturulur. PRP minik iğneler kullanılarak uygulanır. Bu yüzden çok fazla acı hissedilmez.

PRP tedavisinin sonuçları ne zaman görülür?

PRP tedavisi cildin kendini yenileme esasına dayanır. Bu yüzden tedavi sonuçları ikinci veya üçüncü seanstan sonra ortaya çıkar.

PRP uygulamasının en önemli avantajı nedir?

Sağlanan gençleştirici etkinin dolgu ve benzer uygulamalarda elde edilen etkiler gibi sadece belirli alanlara yoğunlaşmış olmaması, derinin daha büyük bir bölümüne yayılması ve daha kalıcı olması en önemli avantajıdır. Diğer yöntemlerle sağlanan olumlu sonuçlar belli bir süre devam eder, ancak PRP’nin olumlu sonuçları tamamen uygulanan kişiye aittir. Kaybolup gitmez.

PRP uygulamasının yan etkileri var mıdır?

PRP tedavisi tamamen kişiye özel olduğundan dolayı herhangi bir yan etki beklenmez. Kişinin kendi kanı kullanıldığı için alerji riski düşüktür. Enjeksiyon bölgesinde birkaç saat süren kızarıklık dışında olumsuz bir etki oluşmaz.

PRP işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

İşlemle aynı gün banyo yapılmamalı ve işlemden sonra düzenli güneşten koruyucu kullanılmalıdır.

CGF-CD34 Nedir ?

Hastanın kendi kanı kullanılarak hasarlı dokuların iyileştirilmesi yöntemidir. Doku hasarlarında iyileşmeyi sağlayan kanın ana elemanları trombositler (kan pulcukları) ve bunlardan salınan Growth faktörler (büyüme faktörleri) ile CD34 kodlu iyileştirici ana hücrelerdir.

İyileşmenin bu mekanizması bazı doku hasarlarında yetersiz kalabilir ve kronik hastalıklar ortaya çıkar. Örneğin kronikleşmiş bel fıtıkları, sinir hasarları, eklem kireçlenmelerinde durum aynen bu şekildedir. Bu durumlarda trombositler, growth faktörler ve kanda az miktarda bulunan CD34 kodlu iyileştirici ana hücreler konsantre edilip hasarlı dokulara verilerek iyileşme sağlanabilir.

Aynı serum içinde ikinci bir katmanda kan pulcuklarının yoğun olduğu plazma kısmı vardır. Bu kısımın iyileştirici etkisi kan pulcuklarının içindeki büyüme faktörlerine bağlıdır. Doku hasarlarında etkili olabilmesi için bazı yöntemlerle aktive edilmesi ve büyüme faktörlerinin salınması gerekir. Aktive edilmeden verilen bu tabakanın hasarlı dokularda iyileştirici etkisi yoktur.

CGF (Concentrated Growth Factor): Konsantre edilmiş büyüme faktörleri anlamındadır. Dokulara verildiğinde direk iyileştirici etki gösterir. Ayrıca kandan direkt verildiğinde dolaşımdaki kök hücrelerin bir hafta süreyle normalden daha fazla olmasını sağlar.

Ana Hücre (CD34): Tüm hücrelere dönüşebilen kemik iliğinde bulunan hücrelerdir. Kan Dolaşımında çok az oranda bulunur. CD34 hücrelerinin özelliği verildiği dokuda direk o doku hücrelerine dönüşmesidir. Bu sayede kıkırdak hücresi, sinir hücresi gibi normalde iyileşme şansı olmayan dokuların iyileşmesini sağlar.

Nasıl Elde Edilir: Hasarlı dokunun genişliğine göre 20-80 cc kan alınır. Belirli devirlerde ve belirli sürelerle özel tüplerde santrifüje edilir. İşlem sonunda tüplerde kan pulcuklarından zengin katman, CGF(Concentrated Growth Factor) katmanı, CD34(Ana Hücre) katmanları oluşur. Bu katmanların hepsi ayrı ayrı enjektörlere toplanıp, aktivasyon için ozonlandıktan sonra tedavi için kullanılır.

Uygulama Nasıl Yapılır: CGF ve CD34 içeren serumların yarısı hasarlı dokuya, kalan yarısı ise direk kana damar yoluyla verilir. Hasarlı dokuya verilen kısım hem doku iyileşmesine katkıda bulunurken hem de hasarlı dokunun işaretlenmesini sağlayarak dolaşımdaki tüm kök hücrelerin ve iyileşmede yer alan diğer kan hücrelerinin hasarlı dokuya göç etmesini sağlar. Böylece vücudun tüm iyileştirici potansiyeli hasarlı doku için harekete geçirilmiş olur. kan pulcuklarından zengin katman ise ozonla aktive edildikten sonra hasarlı dokunun çevresine verilerek iyileşmenin idamesi sağlanır.

Hangi Hastalıklarda Uygulanır :

  • Diz: Dizdeki kireçlenmelerde, bağ ve menisküs yırtıklarında, kıkırdak zedelenmelerinde, tendon iltihaplarında
  • Omuz: Omuzda sık görülen tendon iltihaplanmalarında, travmatik yaralanmaya bağlı sekellerde, eklem kireçlenmelerinde
  • Dirsek-el: Tenisçi ve golfçü dirseği, tendon iltihaplanmaları
  • Ayak: Topuk dikeni, tendon iltihaplanmaları
  • İyileşmeyen yara tedavilerinde

Yan Etkisi Var mıdır : Kişinin kendi kanından hazırlandığı için sterilite koşullarına uyulduğu takdirde enjeksiyon sonrası hafif ağrı ( enjeksiyondan dolayı ) dışında ciddi bir yan etkisi yoktur. Uygulama yapıldıktan sonra, ağrı olursa buz uygulaması ve parasetamol türevi ağrı kesicilerin kullanılabilir. Non-steriod anti-inflamatuar ilaçlar (voltaren, naproksen, majezik gibi) Uygulamanın etkinliğini azaltacağı için önerilmez. Uygulama sonrası zorlayıcı egzersiz ve spor önerilmez. Basit germe egzersizleri yapılabilir, ancak ağır dirence karşı ağırlık çalışmalarından kaçınılmalıdır. Bandajlar uygulanabilir.